Grafikkort for begyndere

Vi kender det vist alle – den gamle spand af en computer virker som om den har udtjent sin værnepligt og den er på vej til lossepladsen. Men vent lidt – for inde i kabinettet på din nuværende computer, der sidder garanteret et grafikkort, en bundkort, en processor og nogle ram – og dem kan du formentlig genbruge i din nye computer; ja det kan faktisk være du kun behøves at skifte grafikkortet ud for at spille de nyeste spil på markedet.

Jeg vil prøve at hjælpe dig igennem den jungle det er at både vælge et grafikkort, men også at installere det, for det er ikke så nemt som at skifte toiletpapir; det kræver en lille smule fingersnilde og så kræver det også at dine enheder passer sammen – desværre. Det kan blive en bekostelig affære at komme til at købe noget der ikke passer til dit udstyr (men heldigvis har vi jo den dejlige frie returret i Danmark – benyt dig af den når du kan 😉 ).

Har jeg brug for nyt grafikkort?

Det ved kun du – det afhænger af hvilke opgaver du udsætter dit nuværende grafikkort for. Grafikkortet viser godtnok alt der er på skærmen, men det er forskelligt hvor meget det skal arbejde for at vise de forskellige programmer. F.eks. arbejder et grafikkort næsten ikke når det skal vise Microsoft Word eller blot et normalt browser vindue. Det gør det til gengæld når man spiller den nyeste udgave af World of Warcraft, Counterstrike eller Skyrim – det er altsammen spil der giver grafikkortet masser at arbejde med. Det kan virke lidt besynderligt, for det hele er jo fuldskærmsbilleder, men for grafikkortet er det en triviel opgave at vise todimensionelle flader, men det kræver meget mere at vise en 3d-verden, med skygger, lysindstillinger og teksturer på en masse flader.

Derfor, hvis du oplever at det går langsomt i spil, så kan det være på tide at du skifter dit grafikkort ud med et nyt; hvis du derimod oplever at det hakker når du afspiller video, så er det derimod din processor, CPU (og eventuelt din RAM) der skal udskiftes. Desværre betyder opgradering af din CPU eller RAM også at bundkortet skal skiftes ud – så det kan blive en bekostelig affære.

Hvilket grafikkort skal jeg vælge?

Det er et meget bredt spørgsmål. Det bedste svar vil være lige så bredt; “et der passer til dig”. Men overvej hvor meget du vil bruge det – det kan virke tillokkende at købe det nyeste, dyreste grafikkort til 5-6000kr, men hvis du ikke spiller andet end 2d skydespil eller små indiespil fra Steam – og det kun er en gang imellem, så overvej hvor mange penge der skal kastes i projektet. De fleste spil der udkommer vil kunne spilles på det der kaldes “mid range” grafikkort, hvorimod “low end” grafikkort (altså de billigste) hovedsageligt er til for at man kan bruge Windows – og ikke til at spille spil. Det leder os over til..

Hvor kraftigt skal det være?

Lige nu, i starten af 2017, vil anbefaling være et “mid range” kort, til 2000-3500 kr, m. 4 – 6GB RAM, PCIe kort, da der netop indenfor netop denne gruppe er sket gevaldig meget med ydelsen de seneste par år. Der er for det første kommet flere spillere på markedet, men teknologien fra de gamle “high end” kort (altså de dyreste) er også langsomt dryppet ned i den mere prisvenlige klasse.

Der findes grafikkort i dag der koster 7-8000kr som helt sikkert kan levere en rigtig god ydelse. Det er dog vigtigt at pointere, at disse kort lynhurtigt bliver forældet og falder derfor tilsvarende hurtigt i pris. Nok vil man have flagskibet af grafikkort i 5-6 måneder, men derefter må man se at prisen for et tilsvarende grafikkort falder kraftigt. Faktisk har der netop i 2016 været et eksempel på at de dyreste grafikkort ikke understøtterede de nyeste udgaver af DirectX, hvorfor mid-range kunne nå samme ydelse som kort der var flere tusinde kroner dyrere og en hel klasse over dem.

NVidia eller AMD?

Det bliver lidt en religionskrig; for et par år siden var valget klart synes jeg – Nvidia. AMD/ATI leverede ikke stabile kort og deres drivere var ikke pålidelige på samme måde som Nvidias. Men så skete der noget i 2016; AMD kom for alvor ind i kampen ikke kun på grafikkortmarkedet men også processormarkedet. Og med den introduktion fik de nye mid-range kort, der faktisk formåede at udmanøvrere de langt dyrere kort fra Nvidia. Hvad du selv vælger er derfor i dag en smagssag (eller måske et spørgsmål om religion).

Men er der ingen gode råd?

Jo – lidt; gå på nettet og se hvad andre har købt og hvad de skriver om det. F.eks. har TomsHardware nogle rigtig gode guides til hvilke grafikkort der lige nu er de billigste og bedste til prisen, deres ydelse taget i betragtning. Det kan du se på dette link: //www.tomshardware.com/reviews/best-gpus,4380.html . En anden rigtig god resource er f.eks. “Linus Tech Tips” som både findes på youtube og som forum.

Kan jeg skifte grafikkort selv?

Ja ! Og ikke blot kan du – men det vil være en klar fordel hvis du selv gør det, for det koster normalt virkelig meget at få en it-ekspert til at installere et grafikkort; 1-2 timers arbejde kan det nemt løbe op i. Du starter med at åbne din computer og derefter tage dit gamle grafikkort ud – du kan ikke tage fejl af det; stikket til skærmen hænger fast i det. Tag stikket ud, og derefter dit grafikkort. Læg det i en antistatisk pose – hvis du ikke lige har en, så brug eventuelt den pose eller kasse som dit nye grafikkort kom i. Det nye grafikkort kan du nu installere hvor det gamle sad. Vær opmærksom på at der kan være forskelle i hvilke strømstik der bruges til de forskellige typer grafikkort – specielt hvis du har købt et “high end” kort, så vil der være nogle meget specifikke krav til strømstikket: Som regel følger der adapter med grafikkortet – dem kan du bruge.

Jeg vil generelt anbefale dig at se på youtube videoer af hvordan man installerer nye grafikkort – det er fra YouTube jeg har stort set alt min viden om computere.

Hvad med mit gamle grafikkort?

For alt i verden – smid det ikke ud! Der er med garanti nogle der vil købe det, eller som samler på det – eller en eller anden der mangler et grafikkort til en lille spillecomputer til børnene eller bedstemor Karen. Derfor, benyt dig af Den Blå Avis eller GulogGratis – eller måske en af de mange Facebookgrupper der handler om køb/salg af IT – hvem ved måske kan du få en god skilling igen, som plaster på såret for de mange penge du netop har brugt på et nyt grafikkort 😉